PENGALAMAN DI SPA

Assalamualaikum semua sihat ker???? harap2 sihat la kan....hehehhehe....kali nie zya nak kongsi pengalaman zya sepanjang study dekat AKADEMI RZAC CLASSIQUE SPA. Sblm dpt twran nie zya just kerja sambilan dekat EXCELCARE CHEMIST sebagai assistant pharmacist *ckp orang putih plak.....hehhehheh, best jgk kerja dkt cni coz rakan2 kerja baik ja & 1 kepala ja n zya pnggil diaorang kak ika n kak fida....tapi syg zya kerja sna selama 4 bulan ja n lpas 2 trus msuk akademi.....oppppssss sorry dah lari tajuk ja plak nie....hik3 jgn mrah yer...ok2 berbalik pada tujuan asal tdi zya dpt twaran nie slpas zya bt permohonan n untung tau stdy dkt cni coz byar yuran pengajian skali termasuk penginapan,pengangkutan n duit elaun sara diri selama 2 bulan lbh mcm 2 la.... sepatutnya 3 bulan tapi disebabkan blan puasa bakal menjelang so dipendekkan la tempoh 2..tempat nie sgt selesa n menarik ja tau..korang tgk la sndri gmbr yg zya tnjukkn 2....menarik kan tempat dia...


Ini adalah bilik belajar kami dan juga bilik meeting untuk staff RZAC.
 
Tempat untuk membuat facial treatment



Ini pula adalah tempat untuk membuat body massages.

Dekat akademi nie kami diajar perawatan muk( facial treatment), urutan badan (body massage), perawatan rambut (hair treatment) & lain2 lagi yg berkaitan dgn SPA.....best tau dpt bljr semua nie tapi nk bljr nie kena berdasarkan pada minat jgk la kan...xdak minat xblh jgk tau....ok berbalik pda sistem pembelajaran dkat akademi nie, kita akan diajar step by step smpai la kita mahir....ok contoh mcm facial treatment nie mula2 kita akan diajar melalui buku yg disediakn n bila dah ingt step dia kita mula praktis dekat patung seperti dlm gmbr yg zya tnjukan....Bila dah mahir kita baru blh buat dekat orang, so kitaorang praktis buat pda kwan2....

Buku rujukan dan bahan-bahan yang digunakan

Ha dekat kepala nie kami mula buat step by step dia

 
Setelah dah mahir baru msuk body massage atau urutan badan plak....best juga bljr urut nie tpi msa mula bljr 2 zya rsa dah mcm nk demam urat ja tau . letih jga mengurut nie tapi rasa best bila badan diurur terasa hilang segala skit2 n sengal2 kat badan nie.....ok setelah pndai mengurut, kitaorang diajar hair treatment atau perawatan rambut....msa belajar nie pun best sebab kita blh mngenali pelbgai teknik merawat rmbut...bertambah syoknya lg bila rambut nie dpt dirawat selalu spnjang sesi pembelajran...hahhahha....(over plak zya nie kan). Bila dah mahir hair treatment kitaorang diajar pula cra mengendalikan mandi wap, tangas, scrub badan, mandi susu & lain2 lagi....ha best kan bila korang dgr citer zya nie ada yg berminat x klu berminat cpt2 la apply ok....hik3....ok setakat nie ja zya punya entry n sebelum zya berceloteh dgn panjang lebar tanpa arah tujuan kita lihat dlu gambar2 kenangan zya bersama rakan2.....
Akak mimi kita sedang membuat rawatan facial treatmant



Sahabat2 zya merangkap housemate juga

Kenangan dinner kat nurul ikan bakar bersama akak fatimah 
(mkn dok atas pkok nie....hahhahha)





 
Jalan2 dekat jusco perda

Restoran man cafe (tempat makan favourite kami)





OPPPPPSSSSS....zya terlupa nk bgthu semasa zya dlm akademi zya ada menyertai bengkel kecantikan yg dianjurkn RZAC....bengkel nie dia mngajar kita beberapa jenis makeup n diajar oleh buk Watie (makeup artis dari indonesia)...so thu la serba ckt tntg makeup nie....ok zya tnjukkan gambar2nya.....

Para peserta bengkel kecantikan bersama buk Watie & Datuk K (kak K)

Mimi & buk Watie


Ok sekian, sampai disini saja zya dpt citerkan sedikit pengalaman zya..Segala salah silap, ketidaksempurnaan cerita mahupun gambar2 dlm nie hrap dimaafkan...zya hanya manusia biasa yg xlari dari membuat kesilapan. Owh sebelum terlupa sekarang RZAC dah ada banner baru so kalau nak ke sana cari jer banner besar gedabak nie mesti jumpa punya.hehehe

Sekian, bubye...



0 comments:

Post a Comment

Hye uollss Sila tinggalkan komen anda satu pun jadilah hehehehe