BAZAR RAMADHAN, AUTHENTIC MALAY & ARABIC CUISINE BOLEH DIDAPATI SEPANJANG RAMADAN INI DI LEXIS SUITE PENANG.

by - 08:47


Assalamualaikum semua, dalam sedar tak sedar kita semua sebagai umat islam semakin dekat menghampiri bulan ramadan yang mana semua umat islam diwajibkan untuk berpuasa. Sempenan dengan bulan ramadan dan puasa yang bakal tiba tidak lama lagi ini pihak pengurusan Lexis Suite Hotel Penang telah menyediakan pelbagai hidangan yang enak sepanjang bulan ramadan itu nanti. Buffet Ramadan yang bertemakan "Bazaar Ramadhan, Authentic Malay & Arabic Cuisine" ini telah menjadi tema mereka untuk tahun 2019 ini. 


Buffet ramadan ini akan berlangsung selama sebulan dari 6 Mei sehingga 5 Jun 2019 dari pukul 7.00 petang sehingga 11 malam. Buffet ramadan yang disediakan ini adalah lebih daripada 100 dari hidangan tradisional melayu sehinggalah hidangan di peringkat antarabangsa. Setiap tahun zya memang wajib ke sini kerana hidangan yang disediakan oleh chef di sini memang terbaik dan di sini zya ada satu menu yang menjadi kegemaran zya dan nak tahu apa menu tu korang kena ikuti perkongsian zya ini sampai penghujung yer. Sekarang jom kita tengok antara hidangan-hidangan yang ada disini sepanjang ramadan 2019.

Semua hidangan-hidangan disini dibahagikan mengikut hidangan masing-masing seperti hidangan pembuka selera, ulam-ulaman dan herba kampung, aneka jenis kerabu, rojak mambo, pasembur, jeruk dan lain-lain lagi seperti yang zya senaraikan di bawah ini.

Signature Main Dish


Antara menu utama yang wajib ada adalah gulai ayam lemak, Lexis style daging rendang, udang rempah cili jagung, ikan tenggiri asam pedas, ketam masak cili dan tomato, paru-paru kicap hitam manis, nasi tomato, hong kong kailam berbawang putih dan ikan masin, sayur lodeh, kampung gulai ikan masin, udang rempah cili jagung, sotong kicap pedas, kambing masa merah, dan ayam masak merah. Antara semua menu ini zya sangat suka Lexis style daging rendang dia, sangat sedap dan memang padu korang wajib cuba sama ada makan dengan nasi ataupun korang boleh makan dengan rendang dan ketupat yang disediakan. 





Pembuka Selera - Ulam-ulaman dan Herba Kampung

Ulam-ulaman dan herba kampung yang terdiri daripada ulam raja, terung panjang, petai, jering, timun ulam, kacang botol, daun selom, lobak merah, kacang panjang, tomato kerdil, sengkunag manis, pucuk paku, dan juga kobis bulat. Ulam-ulaman ini sangat bagus dan baik untuk diamalkan bagi kesihatan kita. Jadi tolong jangan skip bahagian ini ya.


Aneka Kerabu 

Kerabu Ikan Kembung, Kerabu Sotong, Kerabu Ayam, Kerabu Ikan Bilis Tempe, Kerabu Daging Salai, Kerabu Pucuk Paku, Kerabu Soo Hoon, dan Kerabu Telur Masin, 


Rojak Mambo 

8 Jenis Buah dan You Cha Kuih, Asam Boi, Kuah Rojak, Cili Kicap  Gula


Jeruk Jerukkan Semenanjung Kampung 

 Kelubi, Sengkuang, Anggur, Kedongdong, Betik, Cermai, Buah Pala, Salak, Buah Kana, Pelam Kering, Pelam Merah 


Pasembur Bukit Bendera 

With Sotong Sambal, Timun, Senkuang, Cucur Ketam Bawang, Taukua Bawang Goreng, Tempeyek, Keledek, Cucur Udang, Telur, Taugeh 



Japanese Corner

 Maki and Sashimi & Sampingan Jeluk dan Edamame Assorted Japanese Corner - Oden ,Negi Stew, Tako Ball, Tempura 





Pelbagai Aneka Masakan Indian 
Pinang Tandoori Tempayan, - Chicken Tandoori, Cucumber Raita, Dhall Curry Capati 





Jemput Jemput Corner 


Goreng Pisang, Karipap, Kodok Pisang, Keropok Lekor, Keropok udang, Keropok sayur,Papadam 


Arab Corner 

Shawama Chicken & Shawama Lamb with Arab Bread, Hummus,Tabouleh, Halawa, Mutabbal Arabian Salad, Kebab Chicken , Shish Tawook, Lamb Kabsa, Chicken Mandi, Lamb Kebab, Lamb Briyani, Lentil Soup




Kambing Golek dan Australia Ekor Bakar Beratur Panjang 

Dengan adunan herba dari Timur Tengah Bersama Sauce 
Thai Sauce, Mint Sauce, BBQ Sauce, Mint Yoghurt, Cucumber Yoghurt, Black Pepper Sauce, Mint Pepper Jelly, Mushroom Sauce 





Soup Corner Harian Sup Istimewa 

Harian Istimewa Dari Dapur Chef Melayu – Gearbox 



Warung Buah Buahan Dusun 

7 Type Of Malaysia Seasonal Fresh Fruits 


Gerai Putu, Balik Pulau Pulut dan Lemang 

Lemang Pulut Putih, Pulut Kuning, Ketupat Palas, Ketupat Nasi Serunding Ayam, Serunding Daging, Putu Piring, dan Putu Mayam,



Gulai Anak Udang Galah Kawah 



Satay Campuran dan Sampingan 

Ayam dan Daging Satay dan Nasi Impit, Bawang Segar dan Timun Muda 


“Kampung Malayu Lambuk” dan Sampingan 

Spring Onion, Fried Shallot, Prawn, Chicken, Minced Beef, Ginger, Daun Sup, Garlic Oil, Chili Flakes , Serunding Ayam, Serunding Daging,


Hidangan Pencuci mulut Antarabangsa Chocolate Fountain Ais Kacang Campur Campuran / Chendol Durian 



Biscuit Raya (12 Jenis) 
Biskut Almond London, Biskut Badam Coklat, Biskut Makmur, Biskut Samperit Cerry Hijau dengan Merah dan lain-lain lagi.


Anika Kuih- Muih Melayu (sehari 10 jenis)

Ondeh Ondeh, Kuih Lapis, Apam Beras,Binka Ubi, Pulut Panggang, Kuih Talam, Seri Muka, Kuih Koci, Kuih Lompang, Kuih Lompang Pandan, Lepat Pisang, Kuih Talam, Kuih Talam Jagung, Abok Abok, Cucur Udang, Agar Agar Pelangi, Ketayap, Kuih Talam Nangka, Pulut Intui, Kuih Bakar, Popiah Goreng, Cara Manis, Koleh kacang, Keladi Berlauk, Kuih Keria, Bingka Ubi, Bingka Jagung, Apam Caremal, Kuih Lapis Kacang Hijau, Cara Berlauk, Kuih Keria, Cara Berlauk, Kuih Keria, Kuih Lapis Pandan Tepung Pelita, Wajik, Pulut Serunding, Kuih Nagasari, Lepat Pisang, Lepat Ubi, Binka Tepung Beras, Kuih Akok, Pulut Sekaya, Kueh Lapis, Kueh Lapis Pelangi, Kueh Lapis koko, Kueh Pandan, Kueh Talam, Kueh Talam Keladi, Kueh Bingka Gandum, Kueh Bingka Beras, Kueh Santan Taro, Kueh Pulut Dakap, Kueh Kole Kacang. Kueh Kacang Merah, Kueh Kacang Hijau, Kuih Lompat Tikam, Kueh Badak Berendam, Kueh Sago Merah, Kueh Jagung. Kueh Ketayap, Kueh Bunga Tanjung, Kueh Tepong Pelita, Kueh Tepong Talam, , Kueh Tepong Bungkus, Bubur Pulut Hitam


Cita Rasa Mat Saleh (15 jenis)  

Cheese Cake, Chocolate Moist Cake, Carrot Cake with Cheese Frosting, Strawberry Mousse Log, Trifle, Fruit Flan, Chocolate Orange Mud Cake,Pistachio Bavarian, Toffee Date Cake, Walnut and Pecan Tart, Peach Royale Tart, Frangipane Almond Tort, Fruit Cake, Cream Caramel, Crème Brulee, Fruit Jelly and Fruit Cocktail, Chocolate Mousse Log, Puding Roti (Hot Bread and Butter Pudding with Vanilla Sauce) Coklat puding Melekat Dihati (Warm Chocolate Pudding and Chocolate Ganash) 



Gantung Gantung 

Twisties, Mamie, Keropok Tora,Tam Tam


Minuman Sejuk dan Panas




Harga Biasa 
Dewasa – RM98nett 
Kanak-kanak – RM68nett 

Early bird dengan pembeli dengan menngunakan QR code dan promo code LSPRAMADHAN1 pada kadar harga RM60nett dewasa dan RM48nett kanak-kanak bermula sekarang sehingga 20 April 2019. Manakala jika pembelian dibuat bermula 21 April dan sehingga 5 Mei 2019 dengan menggunakan QR code dan promo code LSPRAMADHAN2 boleh mendapat kadar harga untuk dewasa RM80nett dan RM58nett untuk kanak-kanak. 

Baucer ini boleh diguna dan tebus sepanjang bulan ramadhan 2019 yang bermula dari 6 Mei sehingga 4 June 2019. 

Bagi yang mahukan bufet di Hari Raya juga ada disediakan dari 5 Jun sehingga 6 Jun 2019 dengan kadar harga RM80neet untuk dewasa dan RM50nett untuk kanak-kanak. Setiap bayaran yang dibuat ini akan didermakan sebanyak RM2 kepada rumah anak-anak yatim dan korang juga berpeluang untuk memenangi hadiah cabutan bertuah yang akan diadakan oleh pihak pengurusan Lexis Suites Penang. Untuk sebarang pertanyaan korang boleh hubungi 04-628 2888 atau e-mel reservations@lexissuitespenang.com / fbc@lexissuitespenang.com 




You May Also Like

2 comments

  1. Byknnnyaaa. ... Geram tgk mknn smua ni

    ReplyDelete
  2. Sedapnya tgk semua makanan ni... kena cuba nanti ni...

    ReplyDelete

Hye uollss Sila tinggalkan komen anda satu pun jadilah hehehehe